KETIKA berbual dengan orang Pas mengenai politik Negeri Selangor, mereka berkata, “walau apa pun berlaku dalam PR, Pas takkan keluar, jika Pas keluar, Umno akan menang”.

Sama ada Pas mahu berada ataupun keluar pakatan, itu hak mereka. Persoalannya, kenapa setiap kali memberikan jawapan, mangsanya adalah Umno? Jahat sangatkah Umno ini?

Adakah kewujudan Pas selama ini semata-mata kerana Umno? Bukanlah Pas wujud atas dasar prinsip dan tanggungjawab mahu menegakkan Islam? Janganlah terlalu bermusuh dengan Umno, tidak ada untungnya kepada Islam.

Kewujudan Hamas di Palestin pun begitu, ditubuhkan atas dasar prinsip dan tanggungjawab. Yahudi Zionis boleh datang dan pergi. Tetapi Hamas perlu wujud untuk mempertahankan Islam.

Saya tidak fikir Hamas wujud kerana Yahudi Zionis semata-mata. Kita perlu jelas dalam hal ini. Apakah Pas dan Hamas akan dibubarkan selepas tumbangnya Umno dan Yahudi Zionis? Bertindaklah atas prinsip apa yang benar, apa yang salah, dari sudut kaca mata agama.

Bukannya siapa benar, siapa salah. Jika ada kebaikan Umno, terimalah hakikat. Begitu juga sebaliknya, jika Umno salah, tegurlah dan lawanlah. Tetapi jangan terus wujudkan blaming culture. Jangan kerana Umno, kita menjadi gelabah.

Musuh sebenar Pas adalah ultra kiasu bukan Umno. Ultra kiasu awal-awal sudah menentang Islam dan perjuangan Islam Pas. Mereka sudah memberikan amaran, jika Pas menerima Khalid (MB Selangor) sebagai ahli parti, Pas adalah pengkhianat dan tidak bermaruah.

Apakah Pas tidak faham mesej ini? Ultra kiasu kini bukan sahaja anti Islam, pada masa sama sangat bongkak dan sombong. Tidak boleh dikritik langsung, serta-merta mereka mahu saman, seperti yang berlaku kepada Ketua Pemuda Pas.

Sepatutnya Pas jawab, “ada aku kisah, nak saman, samanlah”. Jangan bagi muka sangat kepada ultra kiasu. Mereka sudah pijak kepala.

Pesta bogel baru-baru ini adalah cabaran kepada Pas dan umat Islam. Ultra kiasu nampaknya tidak begitu serius untuk memeranginya, kerana mereka adalah penyokong tegar hak asasi manusia, seperti LGBT. Lagipun memakai pakaian pendek, ketat dan seksi sudah jadi budaya, termasuk kita juga. Jika bogel itu dibenarkan, saya kira ramai yang akan berbogel nanti, termasuk di jalanan.

Saya sangat teruja dengan pemimpin di India. Sila baca berita bertajuk Indian minister calls for Goa beach bikini ban lebih sebulan lalu. Menteri di sana mahu mengharamkan pemakaian bikini kerana ia penyumbang kepada maksiat, cabul dan rogol. Pemakaian seksi sebegini juga mahu diharamkan di pusat-pusat hiburan. Jika negara India begitu berani mempertahankan jati dirinya, kenapa tidak kita?

Jangan biarkan ultra kiasu bermaharajalela dengan program maksiatnya. Nanti akan turun bala daripada ALLAH SWT. Sangat meloyakan apabila melihat pakaian pramugari tambang murah yang begitu seksi, manakala pakaian pramugara, begitu menutup sekali. Dunia sudah terbalik.
Justeru, Pas perlu sensitif dengan isu sebegini. Ultra kiasu sudah tidak kenal halal haram. Misalnya, projek penternakan babi bersepadu, bernilai RM100 juta yang masih belum dilaksanakan, juga antara faktor utama mereka begitu marah kepada Khalid.
Saya bimbang, jika projek ini dibenarkan, Selangor akan dikenali sebagai darul babi. Terlalu banyak ladang babi di Selangor, selain Seberang Prai, Perak, Melaka dan Johor, yang telah menimbulkan ketidakselesaan penduduk, terutamanya berhampiran kawasan orang Islam.

Adakah kita sudah lupa virus nipah (JE), yang telah mengorbankan nyawa manusia? Ultra kiasu ternak, yang kena bahaya dan tempiasnya orang Islam.

Justeru, saya bersetuju dengan idea Khalid, Kerajaan Selangor boleh terus ditadbir, walaupun hanya dengan empat Exco Pas. Kerajaan Selangor boleh berjimat dengan mengurangkan exco. Sudah tentu beban Pas bertambah. Baru buat kerja namanya.

Saya amat yakin, Pas, selepas PRU13 bersetuju Adun PKR menjadi MB Selangor dahulu disebabkan Khalid yang menjadi pilihan. Justeru, berkhidmatlah di bawah Khalid demi Selangor tercinta. Tidak perlu menyalahkan Umno lagi.

Sumber:  http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/ridhuan-tee-abdullah/pas-perlu-bersama-mb-selangor-1.308694